logo Leidschendam Voorburg

in Cijfers (Wijkatlas)

logo

Wat is nieuw in 2022?

Nieuwe indicatoren (onderwijs):
- Eindtoets basisonderwijs (type schooladvies en gemiddelde score)
- Leerlingen basisonderwijs naar leeftijd, geslacht en leerlinggewicht
Deze cijfers zijn ook per buurt te bekijken (buurt van de schoollocatie, niet van het woonadres van leerlingen)

Wat was nieuw in 2021?

Vitaliteitskaart 2021
De Vitaliteitskaart 2021 heeft dezelfde opzet als in eerdere jaren, maar ook in 2021 zijn enkele indicatoren gewijzigd omdat ze niet meer beschikbaar zijn of er nu een beter alternatief voorhanden is. Ook zijn enkele onderwerpen toegevoegd. Bij de politiecijfers wordt een iets andere definitie gehanteerd en is de meetperiode een half jaar verschoven. De politiecijfers betreffen nu de periode van 24 maanden eindigend op 30 juni van het meetjaar in plaats van 31 december van het voorgaande jaar. Onder het thema gezondheid zijn indicatoren toegevoegd over wijkverpleging, psychische zorg, mensen met meer dan twee chronische ziektes en diabetes. De cijfers van voorgaande jaren zijn opnieuw berekend met de nieuwe indicatoren voor een optimale vergelijkbaarheid.
NB De cijfers van 2021 zijn natuurlijk deels beïnvloed door (beperkende maatregelen vanwege) de coronapandemie, vooral op gebied van vrije tijdsbesteding. Dat heeft invloed op de scores. We hebben daar bewust niet voor gecorrigeerd, omdat de pandemie nu eenmaal invloed heeft op de vitaliteit.

Nieuwe indicatoren
Aan de databank zijn de volgende indicatoren toegevoegd:
- gedetailleerdere gegevens over energieverbruik en energielabels van woningen en bedrijven
- meer cijfers over afstanden naar voorzieningen over de weg (naast al bestaande afstanden hemelsbreed)
- rapportcijfers voor gemeentelijke voorzieningen zijn nu per wijk beschikbaar
- gedetailleerdere informatie over leerlingen in het (primair en voortgezet) onderwijs
- gedetailleerdere cijfers over misdrijven en sommige soorten overlast (naar delict en ook per maand)
- personen met een AOW uitkering
- verbeterde cijfers voor aantal jongeren dat jeugdhulp ontvangt
- cijfers over wijkverpleging, psychische zorg, diabetes en mensen met twee of meer chronische ziekten
- cijfers over contact met raadsleden zijn nu per wijk beschikbaar

Kubussen
Sommige nieuwe onderwerpen zijn uitgevoerd als kubussen. Voor het onderwerp in de themaboom staat dan het icoontje van een kubus. Als u een kubus aanvinkt ziet u eerst het totaal aantal, dat vaak is te bekijken op meer niveaus zoals gemeente, wijk of buurt. Maar u kunt een kubus verder uitsplitsen naar een of meer kenmerken (bv. poltiecijfers naar soort misdrijf; of leerlingen naar soort onderwijs en geslacht).

Wat was nieuw in 2019?

Nieuwe buurtindeling
De buurtindeling is gewijzigd. Vooral in de voormalige gemeente Voorburg waren de buurten traditioneel groter waardoor de buurtindeling niet fijnmazig genoeg was. Daarom zijn veel buurten (vooral in Voorburg, maar ook een aantal in Leidschendam) gesplitst in kleinere buurten. Daardoor kunnen we met de Wijkatlas en Vitaliteitskaart beter inspelen op de sterke en zwakke punten van de verschillende gebieden. De meeste cijfers zijn nu beschikbaar voor alle nieuwe buurten. Dat geldt ook voor oudere cijfers uit registraties. Bij de bewonersenquête kon dat helaas niet, omdat voor de enquêtes tot en met 2017 alleen de oude (ongespliste) buurt beschikbaar was. Omdat de enquêtes zijn geanonimiseerd kan niet achteraf worden gesplitst over meerdere buurten. De enquêtecijfers van 2019 zijn wel voor alle buurten beschikbaar.

Vitaliteitskaart 2019
De Vitaliteitskaart 2019 heeft dezelfde opzet als in 2017, maar enkele indicatoren zijn gewijzigd omdat ze niet meer beschikbaar zijn of er nu een beter alternatief voorhanden is. Ook zijn de waarden veranderd door de gewijzigde buurtindeling en nu voor alle nieuwe buurten beschikbaar. Daardoor zijn de cijfers van de Vitaliteitskaart 2019 niet vergelijkbaar met de eerder gepubliceerde Vitaliteitskaart 2017. De vernieuwde berekening is uitgevoerd voor alle gepubliceerde jaren (2015, 2017 en 2019), zodat de verschillende jaren wel vergeleken kunnen worden.

Nieuwe indicatoren
Aan de databank zijn de volgende indicatoren toegevoegd:
- verbeterde cijfers voor aantal jongeren dat jeugdhulp ontvangt
- aantal bewoners dat zich in de buurt wil inzetten voor: groenonderhoud, schoonhouden straten, melden onveiligheid, buurtpreventie
- nieuwe vragen in de bewonersenquête over contact met raadsleden
- andere vragen over bezoek aan culturele voorzieningen en evenementen in de gemeente of de regio
- nieuwe vraag over hoe men betrokken wil worden bij projecten van de gemeente in de eigen buurt

Wat was nieuw in 2017?

Vitaliteitskaart
De Vitaliteitskaart laat in een oogopslag zien hoe het ervoor staat met een wijk of buurt en hoe deze zich ontwikkelt. De vitaliteit van een wijk of buurt kunt u het gemakkelijkst bekijken in de taartpresentatie. In het midden van de taart staat de totaalscore, in de ring daaromheen de scores van de vijf hoofdthema's en in de buitenste ring de subthema's. Klik op een taartpunt om de onderliggende indicatoren en de ontwikkeling daarin te bekijken. Of klik op de tab 'Wijkbeschrijving' om onder meer een samenvatting te lezen met de belangrijkste conclusies en ontwikkelingen in de wijk. De Vitaliteitskaart met onderliggende indicatoren en de wijkbeschrijvingen vervangt de oude rapportages met wijkanalyses.

Nieuwe indicatoren
Mede in het kader van de Vitaliteitskaart zijn verschillende nieuwe indicatoren toegevoegd zoals:
- Afstanden naar voorzieningen: basisscholen, kinderopvang, speelgelegenheden, buurthuis, huisarts, apotheek, supermarkt en OV-halte.
- Waardering voorzieningen: variatie in voorzieningen, nabijheid winkels en basisonderwijs.
- Leegstand van woningen, winkels en kantoren.
- Aantal personen verhuisd vanuit de buurt, na korte of lange woonduur.
- Aandeel inwoners en huishoudens met betaald werk, minima, kan men rondkomen van maandinkomen?
- Inzet voor de buurt, verenigingsdeelname, bezoek evenementen, kan men voldoende meedoen in samenleving?
- Personen met indicatie ondersteuning (voorheen AWBZ), jongeren met hulp.
- Persoonlijke gezondheid: ervaren gezondheid, leefstijl, eenzaamheid, welbevinden, voldoende bewegen, zelfredzaamheid.

De thema-indeling van de databank sluit nu aan op de thema's van de Vitaliteitskaart. Kunt u iets niet vinden? Gbruik dan het zoekvak linksboven. Tot slot is de software van de databank verbeterd.

Wat was nieuw in 2015?

Actualisatie van de cijfers en nieuwe bronnen
Eind mei 2015 is een nieuwe versie gepubliceerd van de databank van de Wijkatlas. De meeste cijfers uit registraties zijn aangevuld tot en met 1 januari 2015. Ook zijn de resultaten toegevoegd van de bewonersenquête die is gehouden in november/december 2014.
Daarnaast is een aantal nieuwe gegevens toegevoegd. In het nieuwe thema 'Samenloop van voorzieningengebruik' zijn cijfers opgenomen over het aantal huishoudens dat gebruik maakt van voorzieningen/regelingen in de verschillende sectoren en de stapeling daarvan op persoons- en huishoudensniveau. Deze cijfers zijn verzameld door het CBS en beschikbaar op wijkniveau.
De scores van de Leefbaarometer zijn nu ook op buurtniveau beschikbaar. Bovendien zijn nu niet alleen de totaalscore, maar ook de scores op onderliggende dimensies opgenomen in de databank. Ook cijfers over WW- en AO-uitkeringen zijn nu (voor de nieuwste jaren) beschikbaar voor alle buurten in de gemeente.

Nieuwe rapportage met wijkanalyses en nieuwe samenvatting
Er is een nieuw rapport Wijkatlas verschenen (Wijkatlas 2015). Dit rapport bestaat uit wijkanalyses, waarin voor elk van de 12 wijken de huidige situatie en ontwikkelingen worden beschreven. Het rapport verscheen eerder in 2010 en 2012.
Nieuw in de Wijkatlas 2015 is een samenvattend overzicht van één pagina. In dat overzicht staan voor een selectie van belangrijke indicatoren voor alle wijken de cijfers van het meest recente jaar en van twee jaar eerder. De kleurtinten laten zien of de score in dat jaar (significant) hoger of lager is dan gemiddeld. Met gekleurde pijltjes wordt aangegeven of de score sinds twee jaar geleden is gestegen of gedaald. Deze samenvatting is ook los te bekijken.

Daarnaast is de software achter de Wijkatlas (Swing) volledig vernieuwd. De Wijkatlas is daarmee in veel opzichten mooier en handiger geworden, met veel nieuwe functies onder de rechter muisknop. Schaalniveau en gebiedskeuze selecteert u voortaan linksonder; perioden midden onder het venster.